Bra att veta

Det är lätt hänt att du blir så begeistrad av Portofino att du helt glömmer bort några viktiga fakta som varje besökare bör ha koll på. Läs gärna den här bra att veta-guiden innan du åker till Portofino för att vara på den säkra sidan.

Väder och temperatur

Bästa tiden att tillbringa i Portofino är maj-oktober. I juli är medeltemperaturen 25° och som lägst är den 8° i januari. Vintrarna är milda och regniga medan somrarna är soliga och relativt torra. Vissa molniga dagar kan dock förekomma även under sommaren.

Språk

I Portofino talar man italienska som i övriga Italien. Eftersom det är en känd semesterort med många utländska personer så är det vanligt att många talar engelska. Du kan även höra en del franska pratas.

Eluttag

För jordade förbrukare behöver du en adapter till Italien. Du kan använda dina ojordade elapparater som vanligt i Portofino. Italien har styrka 230 V och 50 Hz. Du kan dock ta med dig en power bank att ha bara för säkerhets skull.

Larmnummer

Italien har larmnummer 112 som övriga Europa.

Landskod

Landsnumret för Italien är +39.

portofino bra att veta 1024x576 - Bra att veta

Valuta

I Portofino som för övriga Italien används valutan euro, EUR.

Tidsskillnad

Det förekommer ingen tidsskillnad mellan Sverige och Italien.

Åldersgränser

För att konsumera och köpa alkohol måste du ha fyllt 18 år. Dock är det inte alltid folk kollar din legitimation. För att hyra bil ska du vara minst 19 år och vissa uthyrningsfirmor vill att du ska ha fyllt 21 eller t.o.m 23 år.

Reseförsäkring

Ofta ingår en reseförsäkring i din vanliga hemförsäkring men kolla upp det så att du är på den säkra sidan. Ta alltid med dig det europeiska försäkringskortet som du visar upp för läkaren om du skulle bli sjuk eller hamna på sjukhus. Du har alltid rätt till akut sjukvård som EU-medborgare.

Vaccinationer

Du behöver inte ta något speciellt vaccin om du reser till Italien. Vaccinationer mot difteri, stelkramp och polio är rekommenderade såväl som för andra europeiska länder. Gällande covid-19 finns det inga specifika inresekrav längre och du måste varken visa bevis på testning eller vaccinering om du kommer till landet – oavsett vilket medborgarskap du tillhör.

Ambassader och konsulat

Vill du ta reda på ytterligare information om något innan du reser kan du kontakta den italienska ambassaden i Stockholm:

Adress:
Djurgårdsvägen 174
115 21 Stockholm

Telefon:
08-545 671 00

Den svenska ambassaden i Italien ligger i Rom.

Adress:
Piazza Rio de Janeiro, 3
00161 Roma RM

Telefon:
+39 06 4419 4100

Du kan även kontakta svenska konsulatet i Florens:

Adress:
Consolato Onorario di Svezia
Via Pasquale Villari 39
50136 Firenze FI

Telefon: +39 055 054 65 56
E-post: info@consolatosveziafirenze.it

Så tar du dig till Portofino

Du kan normalt inte köra bil i centrum av Portofino. Det kan ibland också vara svårt att ta sig in till staden med privatbil. Istället måste du då ta färja eller buss från staden Santa Margherita. Du kan även gå eller ta cykeln om du har någon.

Annan viktig information

Tänk på att ha med dig extra pengar om du beger dig till Portofino. Smakar det så kostar det, som man säger. Detta är ingen stad för folk som gillar att handla billigt och på outlets. Här är det dyrgripar som gäller. Dock är levnadskostnaderna ca 1,16% lägre än Stockholm men med allt vackert du ser är det bra att inte ha en alltför tunn plånbok när du kommer dit.