Upplev paradiset

Under en promenad i hamnen går man förbi otaliga restauranger som är inredda i de pastellfärgade husen. Vill man shoppa finns det på de få gatorna lika fina märkesbutiker som på de stora huvudgatorna i Milano och Rom. Vill du läsa priserna på restaurangernas menyer har du kommit till fel ställe. I Portofino skrivs de aldrig ut, för här är pengar något man har och inget man pratar om.

Ett måste när man är här är att besöka den vackra kyrkan San Giorgio som fortfarande präglar mycket av omgivningen. Vill man ta sig runt i Portofino kan det vara bra att tänka på att man inte får lov att köra bil i centrum. Lättaste sättet att komma hit under högsäsongen är antagligen med båt från grannstaden, till fots eller med cykel.

Det hotell som är absolut vackrast att bo på i Portofino måste vara Hotel Eden, det är det enda med exotisk trädgård. Och det ligger mitt i byn bara ett stenkast från det centrala torget i den mysiga lilla hamnen.

Portofino med omnejd

På den östra delen av samma halvö som Portofino ligger på hittar man Rapallo, en vacker badort längst in i Tigulliobukten. Med sin långa strandpromenad kantad av palmer, restauranger och caféer finns här verkligen plats för njutning. I Rapallo kan du kombinera sol och bad med att undersöka stadens fantastiska historia. De har en gammal medeltida stadsdel som kallas ”Borgo Murato”, här hittar du förutom massor av gammal vacker arkitektur även en hel del shopping.

Rapallo har många historiska byggnader, bland annat 1600-talskyrkan Santo Stefano, ett torn från 1400-talet och bron Ponte di Annibale. Vid stranden ligger 1500-tals fästningen Castello som byggdes 1551 för att skydda staden mot pirater. Är du ute efter en fantastisk utsikt ska du definitivt ta linbanan upp till Santuario di Montallegro, ett tempel som även det byggdes under 1500-talet.

Inte långt från Portofino ligger Santa Margherita Ligure. En vacker ort med gamla fashionabla hotell, lyxiga butiker och restauranger.  Men till skillnad från Portofino så kostar en kaffe här inte 5 euro utan snarare hälften. Den grundades på 1800-talet när två mindre byar slogs ihop och blev en riktigt populär semesterort, riktigt populärt blev det för folk från Storbritannien.

Camogli

Denna stad är varje vykortsfotografs våta dröm, motiven bara väller fram över allt ur varje skrymsle och vrå. Den härliga medelhavsstämningen förstärks av de pastellfärgade husen, och tillsammans bildare de en fantastisk arkitektonisk helhet med en bred färgskala. Här finns det även en plats för den hängivne badaren, med en vacker och avkopplande rullstensstrand.